ZGODBA O PRENOVLJENIH STOLIH

06.08.2020

»Spomnim se poletnega popoldneva, ko sem obiskala svojo domačijo v Lipovcih, kjer sem odraščala in preživela lepa leta svojega otroštva v krogu svoje družine.

ONA1.jpg

Na dvorišču sem zagledala rjavi stol, ki je bil pripravljen za odvoz na smetišče in takoj sem rekla očetu, da bom ta stol obdržala.

STOLA.jpg

Oče je v istem trenutku odgovoril, da je stol neuporaben in je samo še za na smetišče. Vztrajala sem pri svojem in se spomnila še enega stola v kurilnici. Bil je ves zaprašen in še v veliko slabšem stanju kot prvi. V tistem trenutku sem se odločila, da bom oba stola prenovila in ohranila spomin na staro mamo, ki je bila vedno moje toplo zavetje in sem jo imela neizmerno rada. Poleg želje, da ohranim stola kot spomin, me je vodilo tudi poslanstvo, da ne zavržemo stvari, če se da iz njih še kaj narediti. Zakaj ne bi v življenju uporabili stvari, ki jih že imamo na drugačen način, ali bi jih preprosto podarili. Že naslednji dan sem obiskala Center prenove in ponovne uporabe Mensana, kjer so me prijazno sprejeli in mi svetovali glede prenove. Ko sem jim razložila, da sta stola last pokojne stare mame, smo se takoj strinjali, da si ta stola zaslužita »nekaj več«. Dogovorili smo se, da ju bodo v delavnici najprej popravili in si lahko potem izberem barvo. Ko so mi poslali fotografijo popravljenih stolov sem dobila solzne oči in takoj sem vedela, kakšne barve bodo. Skupaj z oblikovalko sva se dogovorili še za poslikavo in zaključno zaščito, da bosta stola poleg dekorativne imela tudi uporabno vrednost.

STOL 1.jpg

Pri nas doma je danes praznik, že včeraj smo pripravili posebno mesto in tudi otroka se zelo veselita, da bosta prenovljena stola kmalu doma. Komaj čakam, da ju pokažem očetu. Še zdaj ga slišim, kako mi je zatrjeval, da se iz tega ne bo dalo nič narediti. Presrečna sem, da ste mi s prenovo stolov pomagali ohraniti spomin na staro mamo in poleg tega omogočili, da ju lahko uporabljamo.

STOL 2MALI.jpg

Manjši stol bo nadomestil nočno omarico v moji spalnici, drugi pa bo v dnevni sobi in ga bo sin uporabljal za igranje kitare. Prenova stolov je v naši družini obudila dragocen spomin in vesela sem, da ga lahko predam tudi naslednjim generacijam.«

Tanja Sraka